Marktconform
Gisteren kwam er weer zo’n mooie kreet voorbij op TV: ‘Marktconform”. Hoeveel kost uw product nu? – De prijs die we vragen is Marktconform. Hoeveel winst maakt u op zo’n flesje? – De prijs die we vragen is Marktconform. In het productieproces, … – De prijs die we vragen is Marktconform.
Het deed me denken aan de eerste recombinante geneesmiddelen. Het onderzoek dat dergelijke produkten mogelijk maakt, is natuurlijk eigenlijk onbetaalbaar. Dat geld komt veelal op de één of andere manier bij de gewone man/vrouw vandaan als belastinggeld. Daarna kunnen er spin-offs beginnen die met de verkregen kennis commerciëel aan de gang gaan – een proces dat momenteel van alle kanten wordt aangemoedigd. Afijn, in de beginjaren was één van de eerste producten een bepaald hormoon, dat daarvoor enkel uit dierenorganen gewonnen kon worden – een kostbaar proces. Nu kon men het in een laboratorium schaaltje door bacteriën laten aanmaken – kosten: een duppie of iets dergelijks. Het verhaal ging dat er een bestuursvergadering werd belegd om de marktprijs van het product vast te stellen. Men wist niet waar te beginnen. Tot iemand opmerkte dat een flesje van dat geneesmiddel op de zwarte markt werd verhandeld voor zo’n $35,-. Daarna was de prijs snel vastgesteld: $30,-. Marktconform, maar net iets goedkoper.
Marktconform – een andere benaming voor “wat de gek ervoor geeft”? Met als kanttekening dat die ‘gek’ – dat zijn wij. Niet zozeer ‘gek’ alswel in de hoek gedreven.
Marktconform – een andere benaming voor “Dit is ons melkkoetje”?