Modelleren in Excel
Wat als …..??
Een interessante vraag, en een die met behulp van Excel onderzocht kan worden. Vaak is de weg naar het antwoord interessanter dan het antwoord zelf, want dan moeten vragen worden beantwoord als: wat hoort erbij, wat hoort er niet bij, wat lijkt belangrijk, wat blijkt belangrijk ….. Met modelleren wordt dat duidelijk.Een model maken met behulp van Excel betekent begrip ontwikkelen
Het is geen gesloten ‘black box’, waar je maar wat instopt en dan maar hoopt dat er wat uit komt … Een model in Excel is open, staat open voor verdere vragen, geeft inzicht.Modelleren is analyseren en programmeren in één.
Felisiat heeft uitgebreide ervaring met analyse in Excel, met programmeren in Excel, en ook specifiek met modelleren in Excel. Felisiat heeft (weliswaar niet als Felisiat) meegewerkt aan een model dat op hoog nivo wordt gebruikt: “Als het belastingtarief in Box 1 nu 0.1% omhoog gaat, en de premie AOW 0.01% omlaag, wat betekent dat dan voor de portemonnee van de man (/vrouw) in de straat?”Felisiat werkt nu samen aan een wetenschappelijk model voor stamcel gedrag:
“Als er zoveel cellen zijn met een kans van x% om te delen, en daarin y% kans om te differentiëren, hoeveel cellen ontstaan er dan? Wat betekent dat dan voor de functie van dat orgaan? Wat betekent dat voor een patiënt?” Meer over dit model op de -engelstalige- SNP-site.Waarom in Excel?
Het grote voordeel van Excel is hierbij het gemak waarmee getallen veranderd kunnen worden, en de duidelijkheid en detail waarmee de gevolgen zichtbaar worden. Plus – het model was, met enige, geringe, ervaring in Excel, direct en intuïtief te gebruiken: geen ‘learning curve’. Plus – Felisiat hoefde geen tijd te besteden (en ook niet in rekening te brengen 😉 ) aan het maken van een “User Interface”: hoe werkt de gebruiker met het programma, waar worden de gegevens ingevuld, hoe haalt het programma die op? Plus – het model is heel gemakkelijk uit te breiden. Gemakkelijk voor de gebruiker en gemakkelijk voor Felisiat. “Is Excel niet veel te langzaam?” Een ‘run’ kan ‘s avonds worden gestart, en ‘s ochtends is het klaar. Als nu blijkt dat bepaalde zaken aangepast moeten worden, kan dat in Excel snel gebeuren, zodat een volgende run de volgende avond alweer gestart kan worden. Een andere programmeer-omgeving kan wellicht eenzelfde ‘run’ doen in een uur, maar een aanpassing kan dagen in beslag nemen. Wat is sneller?SNP wordt gemaakt in samenwerking:
Prof.dr. D.G. de Rooij Afdeling Reproductieve Geneeskunde AMC, AmsterdamEnkele klanten
7Solutions
ARBO Concern
Arthur Ross Gedenktekens
Prof. Dr. D.G. de Rooij, AMC Amsterdam/RU Utrecht
Bizan
De Buurtlijn
Chex
College Style
Cramgo
Deta Milieu
EP Bouwadvies
Feltest
GemeenteAnalyse
Goudpensioen
HUB
IHLIA
Novateq
RAE
Sky.Lite
Symitech
Tank Storage Amsterdam
TePe
Toneelgroep Oostpool
ZABZorg
Zilver & Goud